fbpx

Styrk dit barns selvværd III

Nyhedsbrev – september 2023

Ligesom de to forrige nyhedsbreve, vil dette nyhedsbrev handle om, hvordan vi som forældre kan styrke vores børns selvværd. Denne måned vil jeg have fokus på vigtigheden af, at vi som forældre tilpasser vores krav og forventninger til vores (unikke) barn, således at vores barn har mulighed for at imødekomme de krav, vi stiller krav til det. Det er nemlig afgørende for vores børns selvværd, at de oplever, at de kan leve op til vores forventninger – og omvendt nedbryder det deres selvværd, når de gentagne gange oplever ikke at kunne leve op til vores forventninger og krav.

”Jeg er forkert”
Når kløften mellem de krav, vi stiller til vores børn, og hvad de formår, bliver for stor, vil vores børn opleve, at de er forkerte. Det har jeg forsøgt at illustrere i nedenstående figur.

Børns ræsonnement, når de ikke kan imødekomme vores krav er nemlig ”der må være noget i vejen med mig, siden jeg ikke kan at leve op til min mor og fars krav”. De tænker (desværre) ikke ”mine forældres krav er for høje”.

Den stiplede linje
Som forældre skal vi derfor være opmærksomme på, at vores krav er tilpasset, hvad vores barn formår. Som illustreret i nedenstående figur skal vores forventninger derfor ligge indenfor eller lige over, hvad de allerede formår, jf. den stiplede linje.                                                        

Når vi stiller krav, som ligger på eller under den stiplede linje vil vores børn få en oplevelse af, at de kan imødekomme vores krav og forventninger, og det vil forsyne dem med en oplevelse af, at de er gode nok, som de er. Ved at tilpasse vores krav og forventninger til vores barn, underbygger og understøtter vi derfor, at de udvikler et sundt selvværd.

Hvordan finder man den stiplede linje?
Men hvordan finder vi den stiplede linje? Og hvordan ved vi, at vores krav ikke ligger for langt over den stiplede linje? Det er ikke altid nemt, og ofte må vi prøve os frem.

Et godt pejlemærke er, at hvis vi ofte tager os selv i at blive irriteret på vores barn og/eller irettesætte vores barn, så er vores forventninger sandsynligvis for høje. Børn vil nemlig gerne samarbejde med deres forældre, og når de ikke samarbejder, er det fordi ikke kan. Enten fordi de er begrænset af deres hjerneudvikling og motorik, eller fordi de vil skulle overskride deres egne grænser for at efterkomme vores krav.

Eksempler på for høje krav
Jeg har mødt mange forældre, der oplever, at de stiller meget få krav og måske for få krav til deres børn. Det kan jeg godt forstå, for mange forældre stiller relativt få krav til deres børn, når det eksempelvis gælder praktiske opgaver i hjemmet. Samtidig kan vi som forældre godt stille krav og forventninger på mange andre områder – nogen gange uden at vi er helt bevidst om det.

Her er nogle eksempler på forventninger, som en del forældre (mig selv inklusiv) nok har hørt sig selv udtrykke, og som muligvis er for høje:

”Tag dine sko på nu. Det ved jeg, du godt kan” (forventning om at barn skal samarbejde om at komme hurtigt afsted hver morgen).
”Sid nu stille ved bordet og spis din aftensmad” (forventning om at barnet kan sidde stille og roligt spise sin aftensmad).
”Det nytter ikke noget at blive så sur, bare fordi jeg beder dig om at slukke for computeren” (forventning om at barnet ikke bør blive vred og irriteret, når det skal afslutte et computerspil, som barnet elsker at spille!)
”Du skal ikke gemme dig bag mig” (forventning om at barnet formår at deltage i en given begivenhed uden din hjælp)

I ovenstående eksempler beder vi vores børn om at gøre noget, som de måske nogen gange kan, men som de i den givne situation ikke formår. At vi gør det engang imellem tager vores børn ikke skade af, men hvis det sker ofte, vil det påvirke deres selvværd.

Hvis man derfor ofte tager sig selv i at blive irriteret på sit barn og irettesætte sit barn, vil jeg anbefale, at man overvejer, hvilke forventninger man har til sit barn, og om man muligvis skal justere sine forventninger.

Månedens huskeliste
Huskelisten denne måned består derfor af nogle spørgsmål, man kan stille sig selv:

  • Er der noget mit barn gør/ikke gør, som jeg ofte bliver irriteret over eller irettesætter mit barn for?
  • Hvilke forventninger/krav lever mit barn ikke op til i de situationer?
  • Mon jeg skal justere mine forventninger til mit barn?

Bedste hilsner, 

Cecilie Kondrup
www.familieblik.dk

Kunne du tænke dig at modtage mit nyhedsbrev? Så send en mail til mig på kontakt@familieblik.dk.

Bestil tid eller kontakt mig

Du kan gå direkte til booking eller kontakte mig for at høre mere om,
hvad jeg kan tilbyde dig/jer.