Styrk dit barns selvværd II
Nyhedsbrev – august 2023
Sidste måneds nyhedsbrev handlede om, hvordan man som forælder kan styrke sit barns selvværd, og jeg afsluttede det med huskelisten:
- Vis dine børn, at de er værdifuld for dig
- Lyt til og vær med dine børn i deres svære følelser
- Spørg ind til dine børns følelser og oplevelser
- Tilpas dine forventninger til dit barn
I denne måned vil jeg primært dykke ned i huskelistens andet punkt – hvordan vi kan styrke vores børns selvværd ved at lytte til dem og være med dem i deres svære følelser.
Lyt, lyt, lyt
Ved at lytte til vores børn, viser vi dem, at det har betydning for os, hvordan de forstår og oplever deres omverden. Vi viser dem dermed indirekte, at de er betydningsfulde for os. Når vi lytter til vores børn, får vi derfor til dels inkluderet huskelistens første punkt – at vise vores børn, at de er betydningsfulde for os.
At virkelig lytte til vores børn, kræver, at vi aktivt forsøger at sætte os ind i deres perspektiv og dermed i deres oplevelser, forståelser og følelser. Det kræver, at vi er nærværende og opmærksomme, samt at vi stiller afklarende spørgsmål. Det kræver, at vi gentager det, de har sagt med henblik på at sikre os, at vi har forstået deres budskab rigtigt.
Når vi virkelig lytter til vores børn, er vi implicit sammen med dem i deres følelser. Vi viser dem derfor, at vi kan rumme at være med sammen dem – også når de har det svært. At det er okay at have det svært, og at de er okay, når de har svært. At vi elsker og kan rumme hele dem.
Når vi ikke lytter til vores børn, men derimod affejer deres følelser og oplevelser, får vores børn en oplevelse af, at det ikke er okay at have det, som de har det. At det ikke er okay at være, som de er. Vi underminerer derfor deres selvværd fremfor at opbygge det. Nogen gange gør vi det, fordi vi ikke ved bedre. Nogen gange fordi vi finder deres perspektiver og følelser smålige og derfor ikke tager dem alvorligt. Andre gange fordi det er svært for os at rumme, at vores børn har det svært. Vi fokuserer derfor på, hvordan vi hurtigst muligt kan fikse det – eller dem – så vi slipper for at mærke den smerte, der opstår i os, når vores børn har det svært.
Et hverdagseksempel
Her kommer et uskyldigt hverdagseksempel på, hvordan en forælder ikke får lyttet til sin datter og derved utilsigtet underminerer hendes selvværd:
Frida kommer trist hjem fra skole og siger til sin mor: ”Marie er meget bedre til at læse end mig”. Fridas mor svarer: ”Nej, det er jeg da sikker på, Marie ikke er. Og hvis hun er, så gør det heller ikke noget, så er du jo bare god til så mange andre ting”.
Her bliver Fridas oplevelse af, at Marie er bedre, gjort forkert af udsagnet ”det er jeg da sikker på, Marie ikke er”. Fridas mor affejer Fridas følelse af at være ked af det med sit udsagn om, at ”hvis hun er, så gør det heller ikke noget”. I det udsagn kommunikerer Fridas mor ligeledes en forventning til Frida om, at hun ikke bør lade sig påvirke af, om Marie læser bedre. Det vil sige, at det er forkert af Frida at blive ked af det over det. Med sætningen ”så er du jo bare god til så mange andre ting” får moren samtidig – og lidt selvmodsigende – sagt, at det er vigtigt både at være dygtig og at være dygtigere end andre.
Skulle Fridas mor i stedet have bidraget til at styrke Fridas selvværd, kunne samtalen have forløbet sådan her:
Frida: ”Marie er meget bedre til at læse end mig”.
Fridas mor: ”Okay, bliver du ked af, at du ikke føler dig ligeså god som Marie til at læse?”.
Frida nikker.
Fridas mor: ”Hmm, hvad er det, der gør dig ked af det, ved at Marie er bedre til at læse?”.
Frida: ”At hun bare er meget dygtigere til alt, og jeg bare slet ikke kan finde ud af noget”.
Fridas mor: ”Den følelse kender jeg godt. Jeg havde engang en veninde, som var så god til at tegne. Hun var meget bedre end mig, og det kunne jeg også godt blive rigtig ked af”.
Her spørger Fridas mor nysgerrigt ind til Fridas følelser og oplevelser. Hun giver udtryk for, at hun genkender Fridas følelse ved at fortælle om, at hun også selv har haft en lignende oplevelse. Derved validerer og legitimerer hun Fridas oplevelser og følelser. Hun siger, at det er okay og forståeligt, at Frida har det, som hun har det og bidrager dermed til at opbygge Fridas selvværd.
Som ovenstående eksempel viser kan det være mindre ting, vi skal ændre på for at møde vores børn på en måde, der opbygger fremfor nedbryder deres selvværd. At være 100% nærværende og opmærksomme hver eneste gang vores børn henvender sig til os, vil nok være at sætte baren for højt, men når de deler noget, som de er vrede over, bange for eller kede af, er det vigtigt, at vi lytter. At vi virkelig lytter og spørger ind til, hvad der er på spil for dem, for derved bidrager vi til at opbygge deres selvværd.
Månedens huskeliste
Denne måneds huskeliste bliver lidt kortere – den består blot af et punkt:
- Lyt, lyt, virkelig lyt til dine børn
Bedste hilsner,
Cecilie Kondrup
www.familieblik.dk
Kender du nogen, som ønsker at modtage mit nyhedsbrev? Så bed dem sende deres emailadresse til mig på kontakt@familieblik.dk.
Bestil tid eller kontakt mig
Du kan gå direkte til booking eller kontakte mig for at høre mere om,
hvad jeg kan tilbyde dig/jer.