fbpx

Gensidig respekt

Nyhedsbrev – juni 2024

Gensidig respekt – grundstenen i et sundt familieliv

Denne måneds nyhedsbrev omhandler gensidig respekt – og særligt hvad der henholdsvis fordrer og ikke fordrer til, at relationerne i familien beror på gensidig respekt. At familiedynamikken beror på gensidig respekt er afgørende for, at alle i familien kan føle sig værdsat, hørt og respekteret – og dermed for at alle i familien trives.

Alle familiemedlemmer er selvfølgelig aktører, og deres handlinger vil derfor have betydning for kvaliteten af familierelationerne, men ansvaret for, at kvaliteten af relationerne – og dermed for at familierelationerne beror på gensidig respekt – er de voksnes. Børn kan ikke tage ansvar for stemningen i familien og kvaliteten af relationerne. Er alle i familien voksne, vil den ældre generation bære det største ansvar, da de har lagt grundstenene for kvaliteten af relationerne dengang den yngre generation endnu var børn. Fremadrettet bærer alle dog et ansvar for at behandle hinanden respektfuldt.

Forståelse og accept
En forudsætning for gensidig respekt er, at man aktivt lytter til, forsøger at sætte sig ind i og accepterer hinandens oplevelser, følelser og perspektiver. Det vil sige, at man gør en indsats for at se verden gennem sine familiemedlemmers øjne. Desuden at man tager deres oplevelse alvorligt ved at forhold sig til og spørge ind til deres oplevelse. Herved opbygger man en følelse af værdighed og respekt for alle i familien, og man skaber et rum, hvor alle kan føle sig trygge ved at udtrykke deres tanker og følelser uden frygt for dom eller afvisning.

Gensidig respekt indebærer også, at man anerkender og respekterer hinandens personlige grænser. Det vil sige, at alle i familien har ret til de grænser, de har, og til de oplevelser og holdninger, som de har – også når de strider mod ens egne. Det er særligt i konfliktsituationer, at vi kan blive udfordret på at agere respektfuldt. Det vil sige, hvor vi kan blive udfordret på virkelig at lytte, sætte os i hinandens sted, reflektere over vores andel i konflikten og tage ansvar herfor. 

Gensidig respekt indebærer endvidere, at alle i familien har medbestemmelse i en grad, der passer til deres alder og udvikling. Børn skal ikke inddrages i alle beslutninger, da de qua deres begrænsede livserfaring, viden og hjerneudvikling ikke har forudsætninger for at træffe vigtige beslutninger på deres egne og familiens vegne. Selvom de ikke inddrages i beslutningen, skal det alligevel overvejes, hvordan man bedst muligt kan tage hensyn til deres perspektiv og give dem medbestemmelse.

 

At afvise og negligere
Det fordrer ikke til gensidig respekt at afvise eller negligere den andens oplevelse og/eller bebrejde den anden. 

Følgende sætninger fordrer eksempelvis ikke til gensidig respekt, men afviser og negligerer derimod den andens oplevelse:

  • Der tager du helt fejl.
  • Sådan skal du ikke have det.
  • Det er helt forkert – sådan er det slet ikke.
  • Det er ikke så slemt. Det skal du ikke tage dig af.

 
En interaktion, der ikke beror på gensidig respekt, kunne lyde således. Et voksent barn siger til sin far, at han er ked af, at hans far ikke giver udtryk for at være stolt af ham og ikke roser ham for hans studie- og arbejdsrelaterede indsats og præstationer. Hans far svarer ”Sådan er det da slet ikke. Jeg synes, da du klarer dig godt, det siger jeg da tit”. Forælderen giver godt nok sin søn lidt af det hans søn ønsker i sit udsagn ved at sige, at han synes sønnen klarer sig godt. Men faren afviser og negligerer samtidig sønnens oplevelse ved at sige ”sådan er det slet ikke” og ”det siger jeg da tit”. Han spørger ikke ind til sin søns oplevelse og han reflekterer ikke over, hvordan han bedre kan møde sin søn fremover.

Skulle faren have mødt sin søn mere respektfuldt kunne han have sagt: ”Jeg er ked af, at du har det sådan. Er der noget, jeg har sagt eller gjort, der får dig til at opleve, at jeg ikke er stolt af dig? Og hvad kunne du tænke dig, at jeg gør fremover? Jeg er nemlig virkelig stolt af dig, og jeg er virkelig ked af, at du ikke har oplevet, at jeg har givet udtryk for det”. Her udviser faren respekt for sin søns oplevelse ved at anerkende og spørge ind til sønnens oplevelse. Han giver desuden udtryk for, at han fremadrettet gerne vil ændre sin adfærd med henblik på at imødekomme sin søn.

Respekt fordrer til respekt
Hvis du møder din familie og dig selv respektfuldt, så avler det respekt. Respekt smitter – og ligeså gør disrespekt. Oplever du derfor, at relationerne i din familie ikke beror på gensidig respekt. At dine børn eller partner eksempelvis ikke behandler dig med respekt, så vil jeg opfordre dig til at starte med at kigge ind ad. Start med at undersøge, om du behandler din familie og dig selv med respekt. Eller om der muligvis er områder, hvor du ikke behandler dig selv eller din familie respektfuldt. Prøv også virkelig at lytte til og være undersøgende, hvis du bliver kritiseret – sæt dig i deres sted og forhold dig til deres kritik.

Månedens huskeliste
Månedens huskeliste bliver kort: 

  • Behandler vi hinanden respektfuldt i vores familie?
  • Og hvis ikke: hvordan kan jeg behandle mig selv og min familie mere respektfuldt?

Bedste hilsner, 

Cecilie Kondrup
www.familieblik.dk

Kunne du tænke dig at modtage mit nyhedsbrev? Så send en mail til mig på kontakt@familieblik.dk.

Bestil tid eller kontakt mig

Du kan gå direkte til booking eller kontakte mig for at høre mere om,
hvad jeg kan tilbyde dig/jer.